Parteneriat cu IMSP SCR

În cadrul activităților planificate pentru Zilele catedrei Discipline paraclinice, igienice și epidemiologie la data de 19.10.2018 a fost organizată în parteneriat cu ISP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” excursia în laboratoarele clinic-diagnostice și de investigații bacteriologice.
Elevii gupei 106, calificarea Asistent medical în diagnostic de laborator, dirijați de doamna Zinovia Bobeică, profesor Tehnologia lucrărilor de laborator și colaboratorii laboratorului, au fost familiarizați cu organizarea, dotarea și realizarea diverselor investigații în laboratoarele: clinic, biochimic și bacteriologic (microbiologic).Elevii au fost inițiați în particular cu organizarea, dotarea și specificul activității fiecărui tip de laborator după cum urmează:
1. Laboratorul clinic – aici se efectuiază diverse tipuri de investigații: clinice generale ale sângelui, urinei, sucului gastric, lichidului cefalo-rahidian etc. Laboratorul este dotat cu aparate, utilaje, veselă; specifică este organizarea locului de lucru al asistentului medical de laborator și activitatea în acest laborator.
2. Laboratorul de biochimie – în acest laborator elevii au făcut cunoștință cu aparate moderne de diagnostic – analizatoarele biochimice, la care se realizează investigarea diferitor parametri – metabolismului lipidic, glucidic, proteic, hidrosalin.
3. Laboratorul bacteriologic – elevii au determinat specificul organizării laboratorului: separarea de celelalte laboratoare; regimul închis de activitate; prezența boxelor pentru inocularea materialului bacteriologic; prezența autoclavelor pentru dezinfectare și sterilizare.
În cadrul relatărilor și discuțiilor susținute cu colaboratorii laboratoarelor elevii și-au amintit denumirile aparatelor, instalațiilor, utilajelor, veselei de laborator, care este rolul fiecăruia în lucrul de laborator, au evidențiat particularitățile de organizare a fiecărui tip de laborator; au atras atenția la măsurile de protecție și tehnică a securității muncii în laborator.