Cercetări în diabetologie

Anual, la 14 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Diabetului. Conform datelor Federaţiei Internaţionale de Diabet este estimat că numărul total de diabetici in prezent este de 415 mln, iar către anul 2040 va atinge cifra de 642 mln. 318 mln de persoane adulte sunt inregistrate cu alterarea toleranței la glucoză, însă 46,5% din adulții cu diabet rămin nediagnosticați.Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, în parteneriat cu AO „Prodiab”, USMF „N.Testemițanu”, Centrul Municipal de Sănătate Publică, Chișinău, colegiile de medicină din Orhei, Cahul, Bălți, Ungheni, AO „HOMECARE”, Școala Postliceală-sanitară „Carol Davila”, București, România, farmacia „Familiei” și sub patronajul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM a realizat Conferința Națională cu participare internațională a elevilor din colegiile de medicină, consacrată Zilei Mondiale a Diabetului zaharat, cu genericul „Diabetul zaharat – ce facem astăzi poate schimba ziua de mâine!”Cercul de boli interne „Edelwess” a participat în cadrul conferinței, prezentând 3 postere tematice:

  1. Impactul socio – economic al diabetului zaharat la etapa actuală, autor Ana Ambrosiv, eleva gr. 54, calificarea Asistent medical
  2. Диабетическая нефропатия сестринский процесс, autor Ion Burduniuc, elev gr. 54, calificarea Asistent medical
  3. Nivelilele de asistență medicală acordată pacienților cu diabet zaharat, autor Xenia Pocepinscaia, eleva gr. 54, calificarea Asistent meddical.

Rezultatele cercetărilor realizate în domeniul diabetologiei au fost publicate în revista națională al Asociației Nursing din RM „Nursing”.Considerăm implicarea membrilor cercurilor științifico-practice studențești în promovarea sănătății și prevenirea diabetului zaharat o activitate de o importanță majoră în formarea specialiștilor cu studii postsecundare nonterțiare.