Ziua Mondiala a Diabetului, 2017

Anual, la 14 noiembrie în CEMF „Raisa Pacalo” este sărbătorită Ziua Mondială a Diabetului, cu participarea voluntarulor în determinarea glicemieie populației municipiului Chișinău.

Conform datelor OMS, în prezent în lume sunt 240 mln persoane care trăiesc cu diabet zaharat. Potrivit prognozelor, către anul 2030 se presupune că incidenţa diabetului zaharat va atinge 4,4%, iar numărul total de diabetici se va mări până la 366 mln. Se observă creşterea răspândirii diabetului zaharat în rândul copiilor şi adolescenţilor – cu 3% în fiecare an, iar între preşcolari – cu 5% pe an. Conform prognozelor OMS, diabetul va deveni a 7-a cauză principală de deces către 2030.

Voluntarii CEMF„Raisa Pacalo”, în parteneriat cu AO „PRODIAB” și Farmacia „Familia”, au organizat determinarea glicemiei și valorile tensiunii arteriale tuturor vizitatorilor și colaboratorilor din preturile și Primăria municipiului Chișinău, pentru colaboratorii fabricilor „Franzeluța” și „Bucuria”, cât și în încinta Centrul de excelență pentru colaboratorii, elevii și cadrele didactice din instituția noastră.

Considerăm implicarea elevilor Centrului de excelență în promovarea sănătății și prevenirea diabetului zaharat o activitate de o importanță majoră în formarea specialiștilor cu studii postsecundare nonterțiare.