Ziua Mondială a Rinichiului, 2024

Ziua Mondială a Rinichiului este o campanie globală menită să sporească gradul de conștientizare cu privire la importanța sănătății rinichilor și sărbătorită anual în a doua zi de joi a lunii martie. Genericul în anul 2024, stabilit de Comitetul de coordonare al Zilei Mondiale a Rinichiului, este „Sănătatea rinichilor pentru toți. Promovarea accesului echitabil la îngrijire și la practica optimă a medicamentelor”.
Potrivit OMS, astăzi fiecare a zecea persoană din lume suferă de afecțiuni ale sistemului renal. Această temă subliniază importanța accesului la îngrijire și medicamente de care au nevoie bolnavii de rinichi. Progresele medicale recente au încetinit semnificativ progresia bolilor de rinichi și-au redus complicațiile.
Cu prilejul acestui eveniment, cadrele didactice de la catedra Discipline terapeutice și elevii CEMF „Raisa Pacalo”, în comun cu IMSP Institutul Mamei și Copilului se alătură campaniei de promovare a sănătăţii rinichilor printr-o comunicare de Ziua Mondială a Rinichiului, ce reflectă diverse aspecte ale acestei probleme.
Tema abordată în comunicare „Afecțiunile renale în practica asistentului medical”, este una de o importanță majoră, dat fiind faptul că infecțiile urinare se plasează pe locul II în patologia infecțioasă umană. Elevii au abordat rolul asistentului medical în consilierea pacientului privind profilaxia primară și secundară a patologiei renale, reieșind din factorii de risc, nevoile prioritare afectate, problemele de dependență și îngrijirile acordate pacientului.