Ședință publică ,,Tehnologia schimbă modul în care comunicăm”

Tehnologia a deschis ușa unor metode de comunicare diverse care au evoluat în ultimii ani, metode care sunt îmbrățișate în special de generațiile tinere, dar care pot afecta comunicarea față în față și pot crea o imagine distorsionată a realității dacă nu sunt folosite riguros.
Comunicarea online, pe diverse site-uri de socializare, ne îndepărtează pe zi ce trece, tot mai mult, de persoanele din jurul nostru, ne creează bariere în relațiile interpersonale. Situația este din ce în ce mai întâlnită în rândul adolescenților, care preferă să stea în fața calculatorului și să comunice prin intermediul lui, având la bază rețeaua, epuizând toate subiectele de discuții și atrofiind toate posibilitățile de atașare afectivă, fiind siguri că în orice moment pot deconecta calculatorul și nimeni nu le va reproșa nimic, pierzând astfel contactul cu lumea reală.
În data de 14.05.2024, în cadrul zilelor catedrei Nursing, membrii cercului științifico-practic au realizat o ședință publică în care a fost pus în discuție subiectul ,,Tehnologia schimbă modul în care comunicăm” și au fost prezentate date statistice despre influența tehnologiilor asupra modului de comunicare obținute în urma chestionării elevilor.
Elevii au menționat și argumentat prin exemple reale, că chiar dacă aproape toţi suntem mai tentaţi să utilizăm tehnologia atunci când comunicăm, trăim sentimente mult mai puternice atunci când privim în ochi interlocutorul şi purtăm o discuţie faţă în faţă, nu prin intermediul ecranului.
În urma discuțiilor, am concluzionat că comunicarea față în față ne va ajuta să fim mai sinceri şi să ne exprimăm mai bine sentimentele şi emoţiile, pentru că în lumea reală este mai dificil să ascunzi tristeţea, uimirea sau bucuria.
Aşadar, chiar dacă tehnologia ne-a oferit multiple moduri de comunicare, din ce în ce mai facile, comunicarea faţă în faţă este cea care uşurează socializarea şi ajută la consolidarea relaţiilor interumane.