Ansamblul model etno-folcloric „ROMANIȚA”

Cultura se naşte şi trăieşte acolo unde există oameni îndrăgostiţi de ea

Folclorul constituie una din valorile naționale ale fiecărui popor. Cântecul și dansul popular, prin mesajele lor, trezesc în suflet cele mai frumoase și adânci trăiri. Folclorul  îi alege parcă singur și întotdeauna fără greș pe cei al căror destin este să-l facă lumii cunoscut, iar între cei care astăzi îi dau din vigoarea tinereții lor este și ansamblul folcloric model Romaniţa al Centrului de excelență în medicină şi farmacie „Raisa Pacalo“.

Format în anul 2007, din iniţiativa doamnei Director Ala Manolache, Ansamblul a devenit una din formațiile artistice apreciate atât în peisajul cultural național, cât și internațional.

Idealul educațional al Centrului de excelență în medicină şi farmacie „Raisa Pacalo“ vizează dezvoltarea integră a individualității fiecărui elev. Educația artistică, realizată în Centrul de excelență, oferă şi un alt tip de cunoaştere, care se completează, în mod armonios cu cea de specialitate.

 Istoria Centrului de excelență în  medicina şi farmacie „Raisa Pacalo“ se constituie din fapte şi evenimente, ce alcătuiesc tradiții frumoase, care se păstrează şi se transmit din generație în generație. Ansamblul folcloric model Romanița reprezintă emblema generațiilor de elevi, care la cea mai frumoasă vârstă a vieții ştiu să dăruiască artei populare dragostea şi elanul lor incomensurabil, să se consacre nobilei misiuni de promovare a tradițiilor folclorice ale neamului nostru.

Evenimente importante în activitatea ansamblului

2006-2007

Infiinţarea ansamblului participarea lor la I festival Cântecul folcloric religios „Pentru tine Doamne”

2007-2008

Preşedenţia Republicii Moldova „Invitaţie la sărbătorile de iarnă”.
Recital de colinde şi urături.

2008-2009

Guvernul Republicii Moldova. Invitaţii la sărbătorile de iarnă.

2009-2010

Filarmonica Naţională. Spectacolul „Florile dalbe”

2010-2011

Festivalul cântecului pascal „Pentru tine Doamne”,
Decoraţi cu Diploma Marelui artist al poporului ,”Nicolae Sulac”

2014

Festivalul Folcloric ,”Frunza Nucului’’

Festivalul Internațional „Regele Brazilor”, Bistrița-Năsăud, România

2015

Festivalul folcloric „Trandafir de la Moldova” , Iași, România

2015

Concertul  maestrului  Grigore Leșe, Sala Palatului, București, România

2016

Festivalul Internațional „Содружество” Azov, Rusia

2017

La 27 aprilie în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Luncheivici” s-a desfășurat spectacolul, consacrat aniversării a 10 ani ai Ansamblului foncloric model „Romanița”

Activitatea ansamblului

Vezi arhiva
15 ianuarie, 2020

Premiul de stat în domenluil Culturii, 2019

Pe 15 ianuarie sa sărbătorit Ziua Națională a Culturii.Cu acest prilej, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a organizat festivitatea de premiere a laureaților…
24 decembrie, 2017

Sfintele Sărbători de Crăciun în CNGG

Un gând bun şi curat cu ocazia Sfintelor Sărbători de Crăciun și Anul Nou au primit pacienții din Centrul Național de Geriatrie și Gerontologie din partea…
2 octombrie, 2017

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie. Cu această ocazie, Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al Fondului ONU…