Cultura se naşte şi trăieşte acolo unde există oameni îndrăgostiţi de ea
Folclorul constituie una din valorile naționale ale fiecărui popor. Cântecul și dansul popular, prin mesajele lor, trezesc în suflet cele mai frumoase și adânci trăiri. Folclorul îi alege parcă singur și întotdeauna fără greș pe cei al căror destin este să-l facă lumii cunoscut, iar între cei care astăzi îi dau din vigoarea tinereții lor este și ansamblul folcloric model Romaniţa al Centrului de excelență în medicină şi farmacie „Raisa Pacalo“.
Format în anul 2007, din iniţiativa doamnei Director Ala Manolache, Ansamblul a devenit una din formațiile artistice apreciate atât în peisajul cultural național, cât și internațional.
Idealul educațional al Centrului de excelență în medicină şi farmacie „Raisa Pacalo“ vizează dezvoltarea integră a individualității fiecărui elev. Educația artistică, realizată în Centrul de excelență, oferă şi un alt tip de cunoaştere, care se completează, în mod armonios cu cea de specialitate.
Istoria Centrului de excelență în medicina şi farmacie „Raisa Pacalo“ se constituie din fapte şi evenimente, ce alcătuiesc tradiții frumoase, care se păstrează şi se transmit din generație în generație. Ansamblul folcloric model Romanița reprezintă emblema generațiilor de elevi, care la cea mai frumoasă vârstă a vieții ştiu să dăruiască artei populare dragostea şi elanul lor incomensurabil, să se consacre nobilei misiuni de promovare a tradițiilor folclorice ale neamului nostru.
Evenimente importante în activitatea ansamblului
Infiinţarea ansamblului participarea lor la I festival Cântecul folcloric religios „Pentru tine Doamne”
Preşedenţia Republicii Moldova „Invitaţie la sărbătorile de iarnă”.
Recital de colinde şi urături.
Guvernul Republicii Moldova. Invitaţii la sărbătorile de iarnă.
Filarmonica Naţională. Spectacolul „Florile dalbe”
Festivalul cântecului pascal „Pentru tine Doamne”,
Decoraţi cu Diploma Marelui artist al poporului ,”Nicolae Sulac”
Festivalul Folcloric ,”Frunza Nucului’’
Festivalul Internațional „Regele Brazilor”, Bistrița-Năsăud, România
Festivalul folcloric „Trandafir de la Moldova” , Iași, România
Concertul maestrului Grigore Leșe, Sala Palatului, București, România
Festivalul Internațional „Содружество” Azov, Rusia
La 27 aprilie în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Luncheivici” s-a desfășurat spectacolul, consacrat aniversării a 10 ani ai Ansamblului foncloric model „Romanița”