Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale

,,Măsoară tensiunea arterială cu acuratețe, controlează-o, trăiește mai mult!” este sloganul Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale, marcate anual, pe 17 mai pentru a spori conștientizarea problemelor de sănătate provocate de tensiunea arterială ridicată.

Hipertensiunea (HTA) este principala cauză a deceselor la nivel global și în Republica Moldova. HTA este caracterizată prin creșterea valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale, consecințele afecțiunii fiind de cele mai dese ori accidentul vascular cerebral (AVC), atacul de cord, ori bolile de rinichi.

HTA afectează peste un miliard de oameni din întreaga lume. În ultimii treizeci de ani la nivel global numărul de persoane cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani care suferă de HTA a crescut de la 650 milioane la 1,3 miliarde. Jumătate dintre acestea nu conștientizează gravitatea bolii și doar o persoană din cinci (21%) își ține sub control tensiunea arterială!

În acest context, în cadrul Centrul în Domeniul de Educației Continuă, sediul Bălți, formabilii modulului Medicina de familie, programul de perfecționare Medicina primară, ghidați de doamna Stavschi Olga, metodistă, profesoară la disciplina Medicina internă, grad didactic superior, au realizat informarea și sensibilizarea populației despre conștientizarea problemelor de sănătate provocate de tensiunea arterială ridicată prin flashmob tematic ,,Măsoară tensiunea arterială cu acuratețe, controlează-o, trăiește mai mult!”.