Informarea și sensibilizarea populației despre necesitatea imunizării prin flashmob

Bunăstarea comunității poate fi măsurată în gradul de pregătire și capacitatea de a face față unor urgențe de sănătate publică majore, inclusiv, cauzate de boli infecțioase prevenibile prin imunizări. Întreaga societate, dar și fiecare dintre noi, trebuie să conștientizeze ce efecte devastatoare pot avea unele boli infecțioase, care sunt reduse la minimum sau chiar au dispărut total, datorită programelor de imunizare. Este important să înțelegem că vaccinarea protejează nu doar persoana care este vaccinată, ci și alte persoane prin imunitate colectivă.
Guvernul RM a aprobat Programul Naţional de Imunizare pentru anii 2023-2027, care are obiectivul de a asigura protecția universală a populației împotriva bolilor infecțioase, care pot fi prevenite prin vaccinare, prin majorarea acoperirii naționale de imunizare până la 95%. În fiecare an, cel puțin 350 de decese și 42 000 de cazuri de boli sunt prevenite în Republica Moldova datorită implementării Programului Național de Imunizare.
Toate studiile au demonstrat că lucrătorii medicali sunt o sursă de informații credibilă pentru părinți și populația în general. Felul în care aceștia interacționează și comunică cu părinții, poate avea o influență pozitivă sau negativă asupra deciziei părinților de a-şi vaccina copiii. O comunicare deschisă, lipsită de prejudecăți şi încurajatoare din partea medicilor și asistenților medicali poate contribui la consolidarea încrederii reciproce și a încrederii în vaccinuri, în serviciile de vaccinare şi în sistemul medical în general. O comunicare eficientă este egală cu încrederea pacientului în serviciile și sistemul medical.
Astfel, trebuie să ne dublăm eforturile de a intensifica imunizarea și de a echipa lucrătorii medicali din prima linie cu abilitățile și capacitățile necesare pentru a combate dezinformarea și miturile, asigurând o comunicare eficientă cu părinții.
În acest context și cu scopul de a dezvolta competențe transdisciplinare, lucrul în echipă, în cadrul Centrul în Domeniul de Educației Continuă, cu sediul Bălți, formabilii modululul Asistența medicală în școli, programul de perfecționare Asistența medicală în pediatrie, ghidati de doamna Babinciuc Ecaterina, profesoară la disciplina Pediatrie, grad didactic superior, au realizat informarea și sensibilizarea populației despre necesitatea imunizării prin flashmob.