Serata ,,Sărbătoarea mărțișorului”

Anotimpul primăvara, anotimpul renaşterii, este bogat în obiceiuri populare străvechi, uneori contopite cu tradiţia creştină, alteori dăinuind izolate, cu toate ciudăţeniile lor precreştine, pe care azi ne este greu să le mai luăm în serios, dar pe care cei din vechime le credeau şi le respectau cu stricteţe ţesându-şi existenţa pe ele, ca pe o urzeală tainică, vegheată din veac de sufletele strămoşilor.
Și astăzi în Moldova, ca și în alte ţări, există tradiții etnografico-folclorice legate de fenomenul trecerii de la anotimpul iernii la cel al primăverii. Principalele tradiții de primăvară – însoțite și de folclor, într-o măsură mai mare sau mai mică, sunt: „Mărțișorul”, „Armindenul”, „Cucul”, „Lăzărelul”.
Centrul în domeniul de educației continuă, cu sediul Bălți valorifică diverse tradiții, sărbătoarea mărțișorului fiind una din ele. Am rămas impresionați de talentele și modul de prezentare a tradițiilor, obiceiurilor de primăvară cât și arta de a reda prin cântece, expoziție, scenetă trăirile și emoțiile de primăvară de câtre formabilii la modulul Medicina de familie, Programul acreditat Medicina primară în cadrul seratei ,,Sărbătoarea mărțișorului”.
Sincere mulțumiri tuturor formabililor pentru implicarea în organizarea seratei și promovarea Mărțișorului – simbolului de solidaritate a comunității și al unei relații reciproce benefice cu natura, care a fost inclus în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.