7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății. Construim o lume mai sănătoasă, mai echitabilă!

La 07 aprilie 1948 a fost fondată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Anual, la această dată, marcăm Ziua Mondială a Sănătății, în care se abordează o anumită tematică. În anul curent tematica Zilei Mondiale a Sănătății a fost sugerată de realitățile conturate de pandemia cu COVID-19 – Building a fairer, healthier world! – Construim o lume mai sănătoasă, mai echitabilă!
Chiar de la începutul anului OMS a anunțat cele 10 provocări pentru sănătate a omenirii în anul 2021.
1. Construirea solidarității globale pentru securitate în domeniul medical. OMS își propune să lucreze cu fiecare țară în parte pentru a îmbunătăți pregătirea pentru a face față pandemiei și altor urgențe în sănătate.
2. Grăbirea accesului la testele, medicamentele și vaccinuri COVID-19.
3. Promovarea sănătății pentru fiecare. O lecție pe care ne-a oferit-o pandemia actuală este că neglijarea sistemelor de sănătate poate avea consecințe nefaste pentru întreaga populație. Pentru a îmbunătăți acest aspect va fi condusă o campanie globală de consolidare a forței medicale de muncă la nivel global în anul 2021.
4. Eliminarea inegalităților în sănătate. În 2021 OMS își propune să asigure acoperirea universală cu servicii în sănătate a populației în baza datelor existente și a angajamentelor internaționale. De asemenea, se va pune accent pe eliminarea inechităților în furnizarea serviciilor medicale în funcție de sex, venituri, etnie, locuirea în zone rurale îndepărtate sau defavorizate, educație, ocupație sau dizabilități.
5. Asigurarea conducerii globale a științei și a datelor din sănătate.
6. Revitalizarea eforturilor pentru a combate bolile transmisibile.
7. Combaterea rezistenței la antibiotice.
8. Prevenirea și tratarea patologiilor non-transmisibile, dar și a bolilor mintale.
9.  „Reconstruirea” lumii. Pandemia COVID-19 este o nouă oportunitate pentru a construi o lume mai bună, mai verde și mai sănătoasă.
10. Acțiunea prin solidaritate. Unul din punctele cheie menționat în nenumărate rânduri de OMS în lupta împotriva COVID-19 este demonstrarea solidarității – între națiuni, instituții, comunități și indivizi.
Fiecare dintre noi se poate regăsi la un anumit compartiment și poate contribui esențial în realizarea obiectivelor trasate. Ca parte a campaniei ce durează un an, OMS a inițiat de Ziua Mondială a Sănătății, pe 7 aprilie 2021, o acțiune globală pentru a aborda inechitățile în domeniul sănătății. Elevii grupei 204, calificarea Asistent medical igienist epidemiolog, ghidați de profesorii Beatricia Gribincea și Tatiana Marinescu, au inițiat elaborarea unui spot informațional pentru a atenționa întreaga comunitate despre necesitatea promovării sănătății pentru fiecare, eliminarea inechității din domeniul sănătății, demonstrarea solidarității în lupta cu diverse maladii, în deosebi în această perioadă pandemică. Îndemnul este să avem grijă de noi, să avem grijă de acei care sunt în dificultate și să asigurăm un viitor frumos, echitabil și  sănătos pentru generațiile ce ne urmează.

https://www.facebook.com/100002054825715/videos/3860398377371952/