Despre catedra discipline paraclinice, igienice și epidemiologie

Catedra Discipline paraclinice, igienice și epidemiologie este o verigă a managementului educațional instituțional din Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, care îmbină armonios aspectele teoretice, științifice, de specialitate cu cele pedagogice. Activitatea catedrei Discipline paraclinice, igienice şi epidemiologie este orientată spre realizarea problemei de studiu: Modernizarea procesului educaţional în pregătirea specialiștilor medicali vocaționali la disciplinele paraclinice, igienice şi epidemiologie prin valorificarea instrumentelor curriculare în învățământul centrat pe elev.

Atractivitatea activităţii catedrei este determinată de promovarea consecventă a educației profesionale prin valorificarea patrimoniului intelectual național.  În cadrul studierii disciplinelor paraclinice elevii descoperă sensul activităţii profesionale, care îmbină recoltarea, recepționarea și explorarea de laborator a prelevatelor biologice din organismul uman cu scop de a obține informaţia despre starea sănătăţii pacientului, forma de desfășurare a patologiei, eficacitatea tratamentului, dar și în elaborarea măsurilor de evitare a riscurilor pentru sănătatea proprie și a societății.

Disciplinele paraclinice au scopul de a dezvolta competențe profesionale specifice, oferind o bază de pregătire a asistenţilor medicali în diagnostic de laborator în domeniul realizării și controlul calității investigaţiilor de laborator hematologice, citologice, clinice generale, microbiologice şi parazitologice, prin diverse tehnici moderne, aplicate la etapa actuală în laboratoarele de specialitate. Efectuarea unui examen de laborator calitativ depinde de profesionalismul asistentului medical în diagnostic de laborator, ca verigă de bază în reușita stabilirii diagnosticului și tratamentului oportun. 

Procesul educaţional organizat eficient la disciplinele igienice şi epidemiologie contribuie la formarea competenţelor profesionale specifice ale asistenților medicali, asistenților medical în urgențe, asistenților farmaciști, tehnicienilor dentari şi va permite viitorilor specialiști să planifice şi să aplice corect măsurile de profilaxie a diverselor maladii contagioase şi necontagioase, promovând insistent sanogeneza familiei. Impactul disciplinelor igienice şi a epidemiologiei constă în dezvoltarea competenţelor de luare a deciziilor privind modul sănătos de viață prin aplicarea cunoştinţelor noi, evaluarea atitudinilor proprii şi practicarea diferitor modele de comportament sănătos în situaţii autentice, promovarea în rândurile populaţiei a modului sănătos de viață, a profilaxiei maladiilor cu risc înalt în Republica Moldova, în prevenirea complicațiilor.

Catedra discipline paraclinice, igienice și epidemiologie întotdeauna a fost constituită din profesori înalt calificați, competenți, inițiați în dezvoltarea proprie, deschiși spre noi cunoștințe, achiziționarea de noi competențe și dispuși pentru noi provocări. În cadrul catedrei la moment activează 10 cadre didactice titulare, dintre care 1 doctor în științe medicale, 3 deținători de grad didactic superior, 1 cadru didactic cu grad didactic unu, 4 profesori cu grad didactic doi și un cadru didactic debutant. Pe parcursul anilor, membrii catedrei au asigurat și continuă realizarea procesului instructiv-educativ la disciplinele igienice, microbiologice și epidemiologie conform unor planuri bine gândite, cu trasarea obiectivelor și sarcinilor, termenilor și indicatorilor de performanță.

Profesorii catedrei au activat în componența grupului de lucru, inițiat de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova pentru descrierea calificărilor profesionale, elaborarea planurilor de învățământ 2022 și curricula de la disciplinele predate.

Au fost elaborate pentru 7 calificări – 85 curricula, ceea ce constituie 100% din asigurarea curriculară. Cadrele didactice au elaborat portofolii didactico-metodice, suporturi de curs/manuale în varianta printată și digitală pentru toate unitățile de curs predate. Fiecare lecție practică este asigurată cu ghiduri pentru lecții practice/de laborator. Fiecare profesor participă activ la elaborarea subiectelor, testelor, situațiilor problematizate atât pentru evaluarea curentă, cât și cea finală.

Pentru a avea un suport didactic consistent, profesorii catedrei activ participă în promovarea, desfășurarea activităților didactice și extradidactice/extrașcolare, frecventarea cursurilor de recalificare, formare continuă în specialitate și psihopedagogie, webinarelor, seminarelor, training-urilor, întrunirilor metodice republicane, atelierelor metodice. Profesorii catedrei participă activ cu comunicări și în calitate de formatori în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, organizate în CEMF „Raisa Pacalo” și în alte instituții.

Spiritul inovativ și preocuparea pentru dezvoltarea continuă a încurajat cadrele didactice Crițchi Tatiana, Grumeza Maria și Guțu Natalia să-și desfășoare activitatea în calitate de formatori naționali și internaționali în diverse domenii, cu impact formativ asupra întregului colectiv CEMF „Raisa Pacalo”. Membrii catedrei sunt responsabili și conștientizează că în rezultatul implicării profesionale, atitudinale vor obține rezultate foarte bune în dezvoltarea competențelor profesionale la viitorii specialiști medicali, atât de necesari pentru Republica Moldova.

Pentru activitatea metodico-didactică și participare activă în promovarea învățământului de calitate la Gala Succesului în 2022 cadrele didactice Guțu Natalia, Grumeza Maria și Preguza Olga au fost premiate cu trofeul Inovatorul anului, dar în 2023 am fost desemnați în calitate de laureați ai premiului Colectivul anului.

Catedra Discipline paraclinice, igienice și epidemiologie este un colectiv divers după vârstă, caractere, ambiții, dar toți sunt profesioniști cu o pregătire temeinică în specialitate și psihopedagogie, cu înalt simț al responsabilității, datoriei, cu corectitudine și verticalitate pentru a asigura succesul întregii activități a CEMF „Raisa Pacalo” în formarea noilor generații de specialiști medicali.