Abordarea intra – inter – transdisciplinară a conținuturilor educaționale

La 06 aprilie 2023 Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” a organizat și desfășurat Întrunirea Metodică Republicană a cadrelor didactice de la disciplinele fundamentale, igienice și nursing din colegiile de medicină cu genericul: „Interdisciplinaritatea – element definitoriu în progresul cunoașterii”.Lucrările întrunirii au debutat cu desfășurarea training-ului: „Abordarea intra – inter- transdisciplinară a conținuturilor educaționale”, moderat de formatoarea Svetlana Nastas, dr., lector universitar, Departamentul Educația Adulților și Dezvoltare personală, CFCL, UPSC.
În cadrul primei sesiuni a întrunirii au fost prezentate comunicate tematice:
• Schimbarea paradigmei în formarea competențelor profesionale specifice la disciplina Nursing general prin prisma interdisciplinarității. Palamari Larisa, șefă catedră Nursing, profesoară la disciplina Nursing, grad didactic doi;
• Metoda proiectului în dezvoltarea competențelor inter- și transdisciplinare la disciplinele fundamentale. Carpov Stela, șefă catedră Discipline fundamentale, profesoară la disciplina Anatomia și fiziologia omului, grad didactic unu;
• Principii și criterii de pregătire a echipei multidisciplinare prin prisma interdisciplinarității. Guțu Natalia, șefă catedră Discipline paraclinice, igienice și epidemiologie, profesoară la discipline microbiologice, grad didactic superior.
În cadrul sesiunii a doua a Întunirii Metodice Republicane au fost realizate 3 secvențe din lecția practică, care au demonstrat aplicarea principiilor interdisciplinarității la disciplinele de specialitate. Cadrele didactice participante la întrunire au realizat cu succes un feed-back completând Lanțul interdisciplinarității în cadrul echipei multidisciplinare pentru formarea competențelor profesionale specifice la disciplinele de specialitate.O performanță relevantă în cadrul Întrunirii Metodice Republicane a fost prezentarea celor două produse: manualul de Farmacologie, Cucta Diana, autor, profesoară la disciplina Farmacologie, grad didactic unu și Manualul digital la unitatea de curs Medicina calamităților și protecția civilă, Puga Vilena, autor, profesoară la disciplina Medicina calamităților și protecția civilă, grad didactic unu.