Auz perfect pentru toți (act de caritate)

Anual, pe 3 martie se marchează Ziua Mondială de protecție a sănătății urechii și auzului. Acest eveniment are scopul de a crește nivelul de conștientizare cu privire la pierderea auzului și promovarea îngrijirii urechii atât la nivel comunitar, cât și la nivel național și mondial. Auzul joacă un rol deosebit de important în procesul de comunicare. Omul este o fiinţă sociabilă fapt realizat cu ajutorul limbajului, care se dezvoltă corespunzător numai în cazul unui auz normal. Funcţia auditivă a urechii constă în captarea sunetelor din mediul exterior şi transmiterea acestora sistemului nervos central. În lipsa auzului nu ar exista nici vorbire, nici muzică, iar comunicarea ar avea de suferit.
Problemele de auz și sănătate a urechii sunt printre cele mai frecvente probleme întâlnite
în comunitate. Pierderea auzului este considerată una din cele mai frecvente forme de dizabilitate
senzorială din lume. Conform OMS circa 360 milioane de oameni suferă de surditate și alte
tulburări ale auzului, dintre care 9 % sunt copii până la 15 ani, 46 % sunt persoane peste 65 ani,
iar 45 % sunt persoane apte de muncă. În contextul Zilei mondiale a auzului catedra Discipline clinice specializate, în parteneriat cu elevii anului IV secția de învățământ nr. 6, au organizat un act de caritate la grădinița nr.167 pentru copii cu deficiențe auditive și asociate cu practici incluzive.
Scopul acestei activități a fost să aducem bucuria pe fețele copiilor cu deficiențe auditive
prin donarea jucăriilor și a unei table interactive. Impactul acestei activități constă în îmbunătățirea procesului de educație și instruire a copiilor cu deficiențe auditive și sensibilizarea elevilor CEMF referitor la problemele persoanelor cu dizabilități auditive.