De 10 ani, Ansamblul pune în valoare frumusețea folclorului acestui colț de lume, în care autenticul rămâne încă puternic înrădăcinat în realitate, dar, mai ales, în suflete. Glasurile lor stralucitoare, de o mare forță expresivă, priceperea și intuiția conducătorului artistic Mihai Siminică de a alcatui repertoriul și de a-l valorifică în funcție de momentul artistic și nu în ultimul rând farmecul și ținuta scenică sunt argumentele care promovează cu succes Ansamblul etno-folcloric „ROMANIȚA” care trece rampa scenei și face publicul să vibreze la daruirea sa artistică.
Trăind cu dragostea cântecului popular în suflet, prin intermediul a 22 voci, care transmit ceea ce cu adevărat se numeşte cântec popular, evoluează cu programe de concert la diferite manifestări atât în colegiu, cât şi în alte instituţii.
La 27 aprilie în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Luncheivici” s-a desfășurat spectacolul, consacrat aniversării a 10 ani ai Ansamblului foncloric model „Romanița” al CEMF „Raisa Pacalo”. La eveniment au participat colectivele artistice din Moldova, Polonia și România:
- Ansamblul de cântec și dans „Poltex”, Polonia
- Ansamblul folcloric „Doina Carpaților”, Casa de Cultură a Studenților, Iași, România
- Ansamblul folcloric „Plaiurile Bârgăului”, județul Bistrița-Nasaud, România
- Ansamblul etnofolcloric „Pe-un picior de plai”, Pașcani, Moldova
- Ansamblul folcloric „Plăieșii”, Moldova
- Ansamblul folcloric „Crenguța de ederă”, Universitatea de Stat din Moldova
- Ansamblul folcloric „Iedera”, Arctico