Despre catedra discipline clinice specializate

Șefa catedrei Livia Gavrilița, profesoară la unitatea de curs Boli infecțioase cu nursing specific, grad didactic întâi, formatoare în domeniul comunicării interpersonale în imunizare și asistența medicală comunitară, deținătoarea nominației Dirigintele anului, în cadrul Galei Succesului, ediția a III-a, CEMF „Raisa Pacalo”. Autoare și coautoare a 10 articole publicate în revistele și materialele conferințelor naționale și internaționale, 9 curricula, 3 ghiduri de aplicare a curricula, 1 culegere de itemi și 9 hiduri pentru lecții practice; membră a Asociației medicilor infecționiști din Republica Moldova.
Catedra înglobează următoarele unități de curs clinice:
1. Boli infecțioase cu nursing specific;
2. Oftalmologie cu nursing specific;
3. Otorinolaringologie cu nursing specific;
4. Dermatovenerologie cu nursing specific;
5. Neurologie, sănătate mintală și narcologie cu nursing specific;
6. Bazele reabilitării medicale.
Cadrele didactice formează veriga de bază a activităților de predare a unităților de curs clinice de specialitate. Catedra dispune de o bogată experienţă în pregătirea tinerilor specialişti, procesul de instruire fiind asigurat de cadre didactice titulare cu înalt grad de pregătire în specialitate și psihopedagogie care dețin: grad didactic superior (Cobîleanschi Sv., Sinchevici N., Friptu R., Iustin M.,
Roabeș T.), grad didactic întâi (Gavrilița L., Gamureac V.) grad didactic doi (Filipov V., Stratila I.) și profesori debutanți (Popa V.). În scopul formării competențelor profesionale, profesorii deținători de grade didactice sunt autori de curricula la unitățile de curs clinice specializate conform noilor planuri de învățământ axate pe formarea de competențe și abilități specifice, ghiduri metodologice de implementare a curricula, suporturi de curs, culegeri de itemi, ghiduri pentru lecțiile practice, protocoale/algoritme ale deprinderilor practice. De remarcat este faptul că 3 dintre cadrele didactice ale catedrei sunt recunoscute în calitate de formatori naționali în diferite domenii iar doi profesori sunt deținători ai medaliei ,,Meritul Civic”. Activitatea catedrei este orientată spre realizarea activităților educative extradidactice și extrașcolare desfășurate în cadrul Zilelor catedrei (training-uri, mese rotunde, activități de voluntariat, zile mondiale, conferințe, lecții publice) care au un rol important în formarea personalității elevilor, deoarece stimulează interesul pentru dezvoltarea continuă și creativitatea, dezvoltă gândirea critică, abilitățile organizatorice și de comunicare în diverse situații socio-profesionale, favorizează formarea abilităților de lucru în echipă. Parteneriatul educațional realizat prin colaborare cu instituțiile medico-sanitare publice municipale și republicane, cu catedrele clinice similare ale USMF ,,N. Testemițanu,, cu Colegiile de medicină arondate, cu catedrele Centrului de excelenţă în medicină şi farmacie „Raisa Pacalo” contribuie la modernizarea procesului educațional prin actualizarea resurselor și instrumentelor curriculare.