„Calitatea nu este doar un obiectiv, este rezultatul efortului constant de a transforma o viziune în realitate.” (Edvard Munch)
Catedra Discipline farmaceutice reprezintă o entitate structurală complexă a Centrului de excelență în medicină și farmacie ,,Raisa Pacalo”, cu caracter ştiinţific, didactic şi metodic, cu focalizare pe formarea competențelor profesionale specifice la programul de formare profesională Farmacie.
Problema de studiu a catedrei „Racordarea procesului educațional în formarea competențelor profesionale specifice la calificarea Asistent Farmacist la standardele naționale, internaționale și necesitățile pieții muncii, centrate pe tehnologiile informaționale, comunicative și didactice moderne”.
Catedra tinde a fi un centru managerial cu pondere, caracterizat prin sporirea calităţii procesului didactic, a dinamismului inovării şi a competitivităţii și pledează pentru un parteneriat viabil „profesor-elev”, „profesor-profesor”. Parteneriatul academic pune în valoare competenţele profesionale ale fiecărui cadru didactic, formarea de competențe curriculare specifice durabile, dar şi identificarea cerinţelor tineretului studios. În cadrul catedrei este promovat climatul psihologic confortabil care sprijină concurența loială, spiritul de echipă și încurajează contribuția fiecărui cadru didactic în realizarea obiectivelor, promovează comunicarea deschisă şi onestă.
În realizarea procesului educațional la catedră sunt antrenate cadre didactice deținătoare de grade didactice superior, unu, manageriale și cadre didactice debutante.
Un atribut distinctiv al catedrei constă în prezența unui număr semnificativ de membri cu studii postuniversitare master și rezidențiat.
Realizarea cu succes a performanțelor în gestionarea și desfășurarea activităților manageriale și didactice la nivelul catedrei a fost posibilă prin adoptarea și realizarea unor abordări inovatoare în ceea ce privește domeniul curricular, informațional, cercetarea științifică, aspectele tehnice și tehnologice.
Laboratoarele și cabinetele specializate ale catedrei sunt dotate cu echipamente moderne, facilitând astfel planificarea și desfășurarea activităților practice personalizate. Acestea sunt orientate către cercetarea experimentală, procesele de preparare și analiză a formelor medicamentoase, dezvoltarea de proiecte în domeniul cercetării științifico-practice, și încurajarea originalității.
În scopul actualizării conținuturilor științifice de specialitate și metodice, precum și a schimbului de informații noi, sunt realizate în parteneriat cu savanți din domeniile medical și psihopedagogic sesiuni de consiliere, mese rotunde, training-uri cu conținut diversificat.
Prin intermediul activităților de mentorat și consiliere desfășurate la nivelul catedrei, se facilitează integrarea profesorilor debutanți în procesul educațional și se evidențiază un proces bine organizat de dezvoltare inițială, prin intermediul schimbului de experiență între membrii catedrei.
Activitatea didactică în cadrul catedrei este axată pe utilizarea instrumentelor curriculare digitale și a strategiilor didactice individualizate, bazate pe principiile moderne pedagogice, centrate pe respectarea unui traseu metodic, logic și eficient în abordarea unei situații concrete de predare, învățare și evaluare.
Membrii catedrei iau parte la sesiunile conferințelor științifice naționale și internaționale destinate personalului didactic și elevilor, coordonează activitățile cercului științifico-practic studențesc, se regăsesc în calitate de formatori la nivel local și național, autori și coautori la elaborarea articolelor științifice.
Activitatea extradidactică este programată în interferență și complementaritate cu activitatea didactică. Metodologia și formele de realizare a activităților extradidactice este diversificată și contribuie la valorificarea potențialului profesional al cadrului didactic, formarea profesională și personală a viitorilor specialiști. În acest context se realizează activități didactice publice, ore de dirigenție, training-uri tematice, concursuri, mese rotunde, excursii tematice, victorine cu promovarea valorilor general-umane și naționale.
Catedra Discipline farmaceutice adoptă o abordare orientată către inovații didactice în formarea specialiștilor competenți, competitivi care demonstrează profesionalism consacrat, calități etico-morale și perseverență.