Anual, la data de 28 septembrie, este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva Rabiei cu genericul: ,,Rabia – vaccinați pentru a elimina”, vaccinarea fiind baza tuturor eforturilor în prevenirea și combaterea acestei maladii. În acest context, a fost organizată o activitate de informare a populației ce ține de riscul iminent și persistent de contaminare cu virusul rabic și de preîntâmpinare a consecințelor grave.
Cu acest prilej, elevii grupei 534, calificarea Asistent medical, specialitatea Îngrijirea bolnavilorcoordonați de cadrele didactice ale catedrei Discipline paraclinice, igienice și epidemiologie în parteneriat cu IMSP SCM ,,Gheorghe Palade” au relatat informații utile pacienților despre această problemă la nivel global și regional.
Fiind foarte îngrijorați de situația epizootologică din Republica Moldova, am avut ca scop creșterea nivelului de cunoștințe în rândul pacienților în caz de contact cu sursele de infecție posibile (câine, pisică, vulpe, dihori, veverițe, etc.) Astfel, s-a vorbit despre aplicarea măsurilor preventive specifice și nespecifice, atât în scop profilactic, cât și la indicațiile epidemiologice în prevenirea și combaterea rabiei.
Adresarea precoce după asistență antirabică și inițierea tratamentului curativ-profilactic este unica șansă de supraviețuire în cazul agresării populației de diferite categorii de animale!