Săptămâna Europeană de prevenire a Cancerului de Col Uterin

În fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin. La fiecare trei zile o femeie moare din cauza acestei maladii. Aproximativ 4,000 de femei trăiesc acum cu acest diagnostic. Cancerul de col uterin este una din cele mai prevenibile forme de cancer la femei.Anual, la sfârșitul lunei ianuarie, este marcată Săptămâna Europeană de prevenire a Cancerului de Col Uterin. În anul 2018 acest eveniment este realizat în Republica  Moldova pentru al 8-lea an consecutiv.Conform planului de acțiuni, aprobat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în perioada de 28 ianuarie – 3 februarie cu suportul UNFPA sunt realizate un șir de activități de informare şi sensibilizare a populației, privind importanţa efectuării screeningul-ui de col uterin.Echipa de voluntari a cercului de obstetrică și ginecologie „GENEVITA” , cadrele didactice a CEMF „Raisa Pacalo” sau implicat activ în organizarea și realizarea acțiunilor de conștiințizare și informare a femeilor și fetelor adolescente din RM prin următoarele activități:
• Destribuirea broșurilor informaționale: Screening-ul de col uterin, Virusul Papilomo-uman și cancerul de col, Pașii de urmat și tratamentul rezultatului apnormal a testului Papanocolau;
• Demonstrarea pentru elelviim Centruluin de excelență a spotului video tematic Prevenirea cancerului de col uterin;
• Distribuirea calendarelor de buzunar tematice;
• Realizarea flash-mobului tematic dedicate prevenirii Cancerului de Col Uterin în holul CEMF „Raisa Pacalo”, Gara Feroviară.
• Realizarea sesiunilor informative pentru elevii din CEMF „Raisa Pacalo” și în cadrul interprinderilor din țară (SA „Bucuria”, SA „Ionel”).
• Participarea la emisiune Radio-Moldova și realizarea interviului www. E-Sănătate dedicate prevenirii Cancerului de Col Uterin (M. Negrean, T. Sulima).