Anul curent, Republica Moldova în perioada 18-24 noiembrie 2020 a marcat cea de-a șasea Săptămână Mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice.
Genericul Săptămânii Mondială este „Să ne unim eforturile pentru a păstra eficiența preparatelor antimicrobiene! Utilizează antibioticele cu grijă!”Tradițional, cadrele didactice catedrei Discipline paraclinice, igienice și epidemiologie în colaborare cu Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova au lansat o inițiativă pentru elevii Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, provocâmdui de a crea spoturi informaționale cu loggo-ul: „Uniți împreună pentru păstrarea antimicrobienelor și prevenirea antibiorezistenței”.La 25.11.2020 a fost organizată conferința de prezentare a spoturilor elaborate de către elevi. Această conferință a avut următoarele obiectivele:
1. Diseminarea cunoștințelor despre antibiotic și problemele actuale de antibiorezistență.
2. Prezentarea spoturilor informative create de elevii CEMF „Raisa Pacalo”.
3. Determinarea celor mai bune spoturi pentru distribuirea lor pe rețelele de socializare, în cadrul orelor de diriginție în instituțiile de învățământ cu scop de informare și atenționare a publicului larg.
4. Motivarea tinerei generații pentru implicarea activă în promovarea utilizării raționale a antimicrobienelor.
Autorii spoturilor au fost elevii calificărilor:
Asistent medical, secția de învățământ nr.1;
Asistent medical în diagnostic de laborator și Asistent medical igienist epidemiolog, secția de învățământ nr.2;
Asistent medical (învățământ dual), secția de învățământ nr.3;
Asistent medical, secția de învățământ nr.4.
Au fost elaborate 12 spoturi informative, care cu certitudine redau actualitatea subiectelor abordate, conțin informații veridice, actuale și accesibile pentru publicul larg. Pentru receptivitate și implicare activă în sensibilizarea societății asupra acestei problemei de antibiorezistență au fost menționați toți autorii de spoturi.Invitații de onoare a acestei conferințe au fost doamna Stela Gheorghiță, coordonator al Programelor de urgență în sănătate publică din cadrul Biroului OMS din Republica Moldova și doamna Olga Burduniuc, Președintele Asociației de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova.