Ziua mondială a hemofiliei

În fiecare an, la 17 aprilie, este marcată Ziua mondială a hemofiliei, cu scopul de a informa și sensibiliza opinia publică cu privire la această maladie și alte tulburări hemoragice ereditare.

Hemofilia este o boală rară, supranumită si „boala regala”, considerată cea mai severă dintre coagulopatii, care se manifestă prin hemoragii cauzate de lipsa unor factori de coagulare. Dacă nu se tratează, bolnavii se confruntă cu hemoragii interne, sângerări la nivelul încheieturilor şi muşchilor. Aceste sângerări pot avea un impact dramatic asupra unui om, de la distrugeri la nivelul articulaţiei, stare de dizabilitate până la deces prematur. Tratamentul constă în substituția factorului deficitar, prin administrarea de concentrate de factor VIII sau IX, pentru a stopa hemoragiile.

Menționăm că, tratamentul se oferă gratuit, fiind achiziționat din sursele centralizate programate de către Ministerul Sănătății.

Totodată, în martie curent, a fost aprobat Programul național privind bolile rare pentru anii 2024-2028, în vederea asigurării accesului echitabil la diagnostic precoce, tratament și servicii de reabilitare pentru persoanele cu boli rare. Realizarea programului va extinde cu 25% acoperirea tratamentului medicamentos specific și a serviciilor de reabilitare pentru mai multe boli rare, inclusiv hemofilia, comparativ cu anul 2023.

În Republica Moldova, sub supravegherea medicilor sunt 50 copii și 170 de maturi care suferă de hemofilie. Copiilor le este oferită asistență medicală în cadrul secției Hematologie a Institutului Mamei și Copilului, iar adulților – în Departamentul Hematologie al Institutului Oncologic.

În acest context, Centrul în Domeniul de Educației Continuă, sediul Bălți, formabilii modululul Asistența medicală în medicina internă, programul de perfecționare Asistența medicală în medicina internă, ghidati de doamna Stici Galina, profesoară la disciplina Medicina internă, grad didactic superior, în parteneriat cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, Bălți, prin prezența doamnei Dolință Viorica, vicedirector  medical, se alătură campaniei de sensibilizare a publicului cu privire la consecințele devastatoare a hemofiliei asupra sănătății, societății și economiei printr – o sesiune de comunicări ,,Ziua Mondială a hemofiliei”.