Ziua Mondială a Vederii, 2018

Ziua Mondială a Vederii se aniversează anual în a doua zi de joi a lunii octombrie și este dedicată vederii, care este cel mai important dintre simțurile omului. Anul acesta subiectul este „Pretutindeni, vederea e vitală” (Eyecare Everywhere) și are ca scop conștientizarea populației privind importanța îngrijirii vederii.Conform datelor statistice incluse în Vision Atlas, 2018:

  1. Aproximativ 253 milioane de oameni din întreaga lume suferă din cauza vederii deficitare sau de orbire, dintre aceștea 36 de milioane sunt orbi şi 217 milioane au tulburări vizuale moderate sau severe.
  2. 75% din cazurile de orbire pot fi evitate: acestea pot fi descoperite și îngrijite sau pot fi prevenite.
  3. Principale cauze ale orbirii sunt cataracta, glaucomul si degenerescența maculară legată de vârstă.
  4. Cataracta reprezintă una din principalele cauze de orbire, dar aceasta se tratează chirurgical.
  5. 1 miliard de persoane au dificultăți la vederea de aproape.
  6. 19 milioane de copii suferă de deficiențe de vedere.
  7. 8 milioane de oameni din întreaga lume au devenit orbi din cauza viciilor de refracţie necorectate la timp.

Îngrijirea vederii este importantă. Pentru a preveni afecțiunile oculare trebuie de respectat igiena văzului, igiena personală, de evitat factorii de risc și traumatismele. Pentru a depista la timp afecțiunile oculare trebuie de vizitat regulat medicul, de efectuat testul de verificare a vederii.
În CEMF „Raisa Pacalo” Ziua Mondială a Vazului se marchează al doilea an consecutiv. În acest an s-a organizat testarea acuității vizuale și măsurarea presiunii intraoculare colaboratorilor.