Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului

Astmul bronșic este una dintre cel mai frecvente boli cronice și afectează peste 315 de milioane de persoane din întreaga lume, provocând aproximativ 346.000 de decese anual. În ciuda apariției unor tratamente inovative, diagnosticarea și tratamentul astmului bronșic rămân o provocare. Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai.Tema din acest an este „Educația despre astm responsabilizează!”.

Succesul tratamentului pentru astm bronșic depinde, pe lângă educație și acces la tratament, de pacienți și de disciplina lor de a-și lua medicamentele prescrise, lucru numit de medici „aderență la tratament” sau „complianță la tratament”.

Percepția și experiența pacienților cu privire la necesitatea unui tratament zilnic pentru o afecțiune cronică cu simptomatologie ondulantă, înțelegerea tehnicii inhalatorii, interacțiunile pacienților cu tehnica dispozitivelor inhalatoare, selecția dispozitivului în funcție de nevoile, preferințele și abilitățile pacientului, sunt repere esențiale ale unei bune comunicări, ale unui real parteneriat între medic, asistent medical și pacient, ceea ce va duce în final la îmbunătățirea aderenței la tratament, cu un beneficiu major pentru calitatea vieții pacienților cu astm bronșic.

În acest context, în cadrul Centrul în Domeniul de Educației Continuă, sediul Bălți, formabilii modulului Medicina de familie, programul de perfecționare Medicina primară, ghidati de doamna Stavschi Olga, metodistă, profesoară la disciplina Medicina internă, grad didactic superior, au marcat ziua mondială a astmului prin expoziția tematică ,,Să respirăm prin culoare”.